Izvedbeni projekt – što je i čemu služi

Česti pojam koji se spominje prilikom gradnje je izvedbeni projekt. Izrada izvedbenog projekta nije obavezna, no svakako je preporučljiva. Također se puno lakše može odrediti trošak gradnje i opreme i smanjiti broj pogrešaka kod izvođenja radova. Izvedbenim projektom razrađuje se tehničko rješenje dano glavnim projektom.

Zakon o prostornom uređenju i gradnji propisuje da izvedbeni projekt nije obvezan za: građenje zgrade čija građevinske površina nije veća od 400 m2, zgrade za obavljanje isključivo poljoprivrednih djelatnosti čija građevinska bruto površina nije veća od 600 m2 i ostale jednostavne građevine propisane pravilnikom iz članka 209. stavka 5. navedenog Zakona.

Izvedbeni projekt

Upute izvođaču i praćenje troškova

Na temelju izvedbenog projekta rade se konačni troškovnici i detaljno se izrađuju upute izvođačima radova.  U troškovniku su definirani svi radovi koji su potrebni da bi se kuća izgradila. Radovi su podijeljeni su prema građevinsko-obrtničkim i instalaterskim zahvatima. Takav detaljan troškovnik investitorima olakšava pronalazak kvalitetnog izvođača radova.

Izvedbeni projekt nije zakonom obvezan pa ga velik broj investitora ne izrađuje nastojeći pritom izbjeći dodatna izdvajanja sredstava. Ovdje je važno napomenuti da je cijenu izvedbenog projekta ponekad moguće premašiti izmjenama i dodatnim radovima koji se moraju izvesti u svrhu izgradnje objekta, a sve zbog nedovoljno precizne projektne dokumentacije. Stoga je savjet izraditi izvedbeni projekt koji će preciznije definirati materijale koji trebaju biti ugrađeni u gotovu građevinu zajedno s njihovim svojstvima, slojevima i sustavima kojima pripadaju. Precizna tehnička dokumentacija smanjuje ili eliminira mogućnosti improviziranja tijekom gradnje. Izradu izvedbenog projekta možete ugovoriti s projektantom ili s izvođačem radova.

Obratite se stručnjacima

S obzirom da za sve klijente možemo odraditi cijeli proces “od projekta do objekta”, slobodno nam se obratite kako bismo Vas pravilno usmjerili u procesu do izgradnje Vašeg budućeg objekta. Naši projektanti Vam stoje na raspolaganju te smo tehnička podrška u procesu projektiranja i gradnje.

Obratite nam se s povjerenjem na sljedeći kontakt obrazac!