PUKOTINE U ZIDOVIMA

Tekst u nastavku donosi pregled sustava rješenja za različite vrste pukotina koje mogu biti prisutne u zidanim zidovima. Objašnjena je primjena sustava, način izvedbe te korišteni materijali. Radi lakše orijentacije u tekstu u nastavku je prikazan dijagram.

Sanacija od potresa – rješenja

Vertikalne pukotine

Primjena čeličnih spirala

Slika 1. Umetnute čelične spirale, izvor: UPPO

Ziđe s vertikalnim pukotinama se može popravljati uz pomoć šipki izrađenih od čelika ili polimer armiranih vlakana koje se umeću u horizontalne sljubnice zidova. Metoda povećava otpornost zidova na vertikalno raspucavanje jer šipke preuzimaju vlačna i posmična naprezanja zahvaljujući njihovom dobrom prianjanju uz mort. U praksi je često zastupljena uporaba čeličnih spirala. Spiralne šipke pokazuju prednosti u pogledu prionjivosti mortova kojima se ugrađuju kao i boljim fizikalnim i mehaničkim karakteristikama od obične armature.

Čelične spirale se pokazuju izuzetno efektnima u ojačaju ziđa s obzirom da su izrađene na način da posjeduju sličnu elastičnost kakvu ima zidani zid. Prilikom „rada“ zida spirala također „radi“ te omogućava male pomake i deformacije. U slučaju prevelikih pomaka ili deformacija šipka se prestaje rastezati, aktivira se i učvrsti konstrukciju. Na slici u nastavku je prikazana umetnuta čelična spirala.

Nakon što se uoči pukotina, postupak saniranja započinje uklanjanjem žbuke. Potom se čiste sljubnice u dubinu od 3 do 4 cm kako bi čelična spirala bila obavijena mortom minimalno 1 centimetar sa svih strana. Postupku sanacije se pristupa tako da se čisti svaka treća do peta sljubnica.

Sljubnice se čiste od prašine i razlomljenog materijala zrakom pod pritiskom nakon čega slijedi čišćenje vodom pod niskim pritiskom. Spravlja se mort poput Planitop HDM Restauro te se  nanosi u sljubnice u debljini od otprilike 2 centimetra nakon čega  se u njega utiskuje čelična spirala poput Mapei Steel Dry.

Prilikom određivanja duljine čelične spirale vodi se smjernicom da ona treba imati duljinu od minimalno 50 cm s obje strane pukotine. U primjeni su spirale

Slika 2. Čelične spirale, izvor: Mapei

promjera 6, 8 ili 10 milimetara ovisno o širini pukotine. Praksa pokazuje najčešću uporabu spirala promjera 8 milimetara i 1 metra dužine.

Sljubnica se do kraja ispunjava mortom, a završna obrada zida uglavnom podrazumijeva upotrebu sanacijske žbuke za izravnavanje poput Mape-Antique Intonaco NHL.

Završna obrada najčešće podrazumijeva primjenu gleta poput Mape-Antique FC civile. Posljednji korak sanacije čini boja za zidove za što preporučamo uporabu boja na osnovi silikonskih smola u vodenoj disperziji poput boje Silancolor. Ovakve boje nude velike prednosti u odnosu na ostale, primarno zbog svojstva paropropusnosti koje omogućava „disanje zida“ i normalnu izmjenu vlažnosti odnosno sprečava kondenzaciju vlage, ali je ujedno i vodoodbojna – površina se ne prlja i veoma je postojana na čišćenje.

Ponekad je uz čelične spirale potrebno injektirati zid kako bi se zapunila unutrašnjost ziđa ili se kombinira i sa preslagivanjem zida kako bi se dodatno unaprijedila svojstva ziđa.

Ponekad je uz čelične spirale potrebno injektirati zid kako bi se zapunila unutrašnjost ziđa ili se kombinira i sa preslagivanjem zida kako bi se dodatno unaprijedila svojstva ziđa.

Slika 2. Pukotina u ziđu, izvor: Twistfix

Slika 1. Pukotina u ziđu, izvor: Twistfix

Slika 2. Uklanjanje sljubnice, izvor: Twistfix

Slika 3. Čišćenje sljubnice, izvor: Twistfix

Slika 4. Popunjavanje sljubnice mortom, izvor: Twistfix

Slika 5. Umetanje čelične spirale, izvor: Twistfix

Slika 6. Prikaz spirale u mortu, izvor: Twistfix

Slika 7. Umetnuta spirala, izvor: Twistfix

Slika 8. Popunjene pukotine, izvor: Twistfix

Obratite se stručnjacima

S obzirom na veliko iskustvo u projektiranju i izvođenju sanacijski radova za sve klijente možemo odraditi cijeli proces sanacije. Slobodno nam se obratite kako bismo Vas pravilno usmjerili u procesu sanacije i rekonstrukcije vašeg objekta. Naši djelatnici Vam stoje na raspolaganju te smo tehnička podrška u procesu projektiranja i izvođenja radova.

Obratite nam se s povjerenjem na sljedeći kontakt obrazac!