PUKOTINE U ZIDOVIMA

Tekst u nastavku donosi pregled sustava rješenja za različite vrste pukotina koje mogu biti prisutne u zidanim zidovima. Objašnjena je primjena sustava, način izvedbe te korišteni materijali. Radi lakše orijentacije u tekstu u nastavku je prikazan dijagram.

Sanacija od potresa – rješenja

Dijagonalne pukotine

Ovijanje ziđa u kombinaciji s odgovarajućim mortom ili žbukom – FRCM sustav

Princip rada FRCM (Fabric Reinforced Cementitious Matrix) je saniranje pukotina i ojačanje pregradnih zidova. Sustav se u kratkim crtama sastoji od alkalnootpornih mrežica i dvokomponentnog morta.

Sa puknutog zida se uklanja žbuka u širini od 50 cm sa svake strane na način da se ukloni sav slabo vezani materijal s površine. Površina se ispire vodom s ciljem vlaženja podloge.

Nanosi se dvokomponentni mort visoke duktilnosti ojačan vlaknima poput Planitop HDM Maxi u koji se dok je još svjež umeće alkalnootporna armaturna mrežica od staklenih vlakana kao Mapegrid G 120. Dok je prvi sloj morta još uvijek svjež, preko mrežice se nanosi još jedan sloj istovrsnog morta.

Po sušenju morta, površinu je potrebno zagladiti mortom za zaglađivanje poput onog iz Planitop linije proizvoda.

Slika 1. Uklanjanje žbuke sa zida, izvor: Mapei

Slika 2. Vlaženje podloge, izvor: Mapei

Slika 3. Utiskivanje mrežice u mort, izvor: Mapei

Slika 4. Nanošenje drugog sloja morta preko mrežice izvor: Mapei

Slika 5. Nanošenje završne obrade, izvor: Mapei

Slika 6. FRCM sustav

Na slici 6. je prikazan sustav ovako izvedenog zida:

  1. postojeći zid s pukotinom,
  2. postojeća žbuka,
  3. mort,
  4. mrežica,
  5. mort i
  6. završna obrada zida

Obratite se stručnjacima

S obzirom da za sve klijente možemo odraditi cijeli proces “od projekta do objekta”, slobodno nam se obratite kako bismo Vas pravilno usmjerili u procesu gradnje ili rekonstrukcije vašeg objekata. Naši djelatnici Vam stoje na raspolaganju te smo tehnička podrška u procesu projektiranja i izvođenja radova.

Obratite nam se s povjerenjem na sljedeći kontakt obrazac!