Ojačanja drvenih podova s HPC sustavom

Drveni podovi se mogu ojačati tankoslojnim estrihom posebne namjene.

Za početak je potrebno pripremiti podnu površinu na način da se uklone sve postojeće podne obloge. Na drvene daske se postavlja polietilenska folija i geotekstil pritom ih preklapajući u debljini od 10 cm te lijepeći ljepljivom trakom.

Potrebno je izbušiti rupe u zidu oko poda i to paralelno s drvenim gredama, umetnuti čeličnu armaturu i učvrstiti ju sredstvom za kemijsko sidrenje poput MapeFix VE SF. Armatura je jednim svojim dijelom povezana sa zidom, a drugi će prekriti estrih što će osigurati čvrstu vezu sustava.

Kroz proreze drvenih daski u drvene grede se umeću čelični ankeri poput Mapei Steel Dry 304 promjera 10 mm. Dubina sidrenja ankera u grede kao i njihov broj i položaj se definira softverskim programom za ojačanja. Ankeri se potom savijaju na 90° na način da dio koji srtši iz poda sada bude paralelan s površinom poda. Na ovaj način će se ankeri, slično kao i armatura povezati s estrihom.

Estrih poput Planitop HPC Floor ili Planitop HPC Floor T se spravlja te izlijeva na gornji dio poda do visine od najmanje 25 mm.

Slika 1. Ugradnja čeličnih ankera, izvor: Mapei

Slika 2. Savijanje čeličnih ankera, izvor: Mapei

Slika 3. Ugradnja estriha, izvor: Mapei

Slika 4. Ugrađeni estrih, izvor: Mapei

  1. drvena greda,
  2. drvene daske,
  3. polietilenska (PE) folija,
  4. estrih i
  5. čelični ankeri.

                                                                                                                                        Slika 5. HPC sustav, izvor: Mapei

Obratite se stručnjacima

S obzirom da za sve klijente možemo odraditi cijeli proces “od projekta do objekta”, slobodno nam se obratite kako bismo Vas pravilno usmjerili u procesu gradnje ili rekonstrukcije vašeg objekata. Naši djelatnici Vam stoje na raspolaganju te smo tehnička podrška u procesu projektiranja i izvođenja radova.

Obratite nam se s povjerenjem na sljedeći kontakt obrazac!