Prilikom gradnje novih objekata ili adaptacije starih, mnogi se nađu pred velikim izazovom – kakvu izolaciju odabrati i koliko potrošiti na navedeno. Zadnjih godina u Hrvatskoj se sve više ulaže u termo fasade iz jednostavnog razloga. Investitori shvaćaju da će s ulaganjem u kvalitetnu izolaciju smanjiti troškove za grijanje koji čine čak 75% troškova za energente u režijskim troškovima.

Uz postavljanje kvalitetne izolacije te zamjenu prozora može se višestruko uštediti. Osim toga, pravilna izolacija omogućuje da se ljeti vaš objekt ne pregrijava. Iskustvo je pokazalo da se time u potpunosti može izbjeći ugradnja klimatskih uređaja ili znatno smanjiti njihovo korištenje prilikom visokih ljetnih temperatura.

Prije nego što krenete s postavljanjem izolacije trebalo bi zamijeniti svu vanjsku stolariju (ako je potrebno), završiti sve druge vanjske radove poput limarskih i krovopokrivačkih radova te urediti sve završne instalacije – elektro ormariće, kablove za televiziju ili telefon.
Ukoliko to ne dovršite prije postavljanja izolacije, trebat ćete naknadno bušiti rupe po novoj fasadi, što svakako želite izbjeći.

Materijal za fasadu

Kao izolacijski materijali najčešće se koriste kamena i staklena vuna, te polistiren (stiropor). Stiropor je izolacijski materijal koji se koristi za toplinsku i zvučnu izolaciju. Godišnje se u Europi proizvede čak 35 milijuna m3 stiropora što je pokazatelj široke upotrebe stiropora. Kao dobar izolator stiropor grije zime, a hladi ljeti što dovodi do velikih ušteda energije za grijanje i hlađenje. Stoga primjena stiropora u građevinarstvu ima višestruke prednosti jer se ulaže jednom, a štedi cijeli život. Stiropor se češće koristi od staklene ili kamene vune jer je nešto jeftiniji od njih. Za razliku od kamene i staklene vune ima slabija protupožarna
svojstva, a nije postojan na temperaturama višim od 80 stupnjeva.

stiropor

Kamena vuna je izolator koji ima mineralno porijeklo, a služi za toplinsku, zvučnu i protupožarnu izolaciju u graditeljstvu, industriji i brodogradnji.

Kao sirovine za proizvodnju kamene vune upotrebljavaju se prirodni i umjetni silikatni materijali. Osim što je otporna na vatru djelomično je i vodootporna. Izdržljiva je i na starenje te odbija insekte. Radi svega navedenog građevinari preporučuju kamenu vunu kao najbolju izolaciju. Međutim, važno je razlikovati kamenu od staklene vune. Kamena i staklena vuna razlikuju se po materijalu od kojeg su sastavljene, ali i po načinu proizvodnje. Kamena vuna nastaje iz bazalta i dijabaza, koji se rastale u peći pri temperaturi od 1600 °C, a doda im se i koks. Staljenu smjesu potom se još obradi i doda joj se vezivo za tvrdoću. Iz vlakana koja nastaju oblikuje se sloj kamene vune. No oba materijala su uvršteni u razred negorivosti A1, jer kod oba taljenje vlakna nastaje iznad 500 °C. Kamena vuna je na raspolaganju u obliku ploča, a staklena vuna se kupuje u rolama.

Kao izolacijski materijali još se koristi poliuretanska pjena koja je izrazito otporna na vlagu i promjene temperatura, no znatno je skuplja od stiropora i vuna. Koriste se i mnogi „zeleni“ materijali za izolaciju poput termoizolacije od konoplje, celuloznih pahuljica, ovčje vune, ploče od drvenih vlakana itd.
Toplinska izolacija štiti vaš objekt od štetnih vanjskih utjecaja i njihovih posljedica poput vlage, smrzavanja i pregrijavanja, čime joj se produžuje vijek trajanja. Osim odabira izolatora, na kvalitetu toplinske izolacije zidova utječe debljina izolacijskog sloja te provodljivost materijala. Proizvođači izolacijskog materijala nude različite debljine izolacijskog sloja, od jednog centimetra pa do čak 30 centimetara. Koju debljinu ćete odabrati ovisi isključivo o vama i o tome koliko novca želite odvojiti.

Imajte na umu da su proljeće i jesen najbolja godišnja doba za postavljanje izolacije. No ako ste smješteni u toplijim krajevima Hrvatske većina izvođača rade termo fasade i zimi. Ljeto svakako pokušajte izbjeći jer se ljepilo koje vezuje materijal prebrzo suši, što može dovesti do neželjenih problema. I još jednom – termo fasada je odlično ulaganje u vaš objekt i vaš standard života. Radi toga se odvažite i javite nam se za detaljnije informacije o izolatorima te postupku izrade termo fasade.