Keramičarski radovi – kvaliteni keramičari

Keramičarski radovi su važni završni građevinski radovi koji uz ostale završne radove objektu daju završni izgled i osobnost. Da bi se keramičarski radovi uredno i pedantno napravili važno je da ih rade kvalitetni i iskusni keramičari. Keramičari obavljaju zahtjevne radove za koje su potrebne godine učenja i savladavanja tehnike kojom bi završni rezultat radova bio kvalitetan i zadovoljavajući. Keramičari svoj posao moraju obavljati pedantno i temeljito, jer je svaka greška vidljiva.

dominvest-predsoblje3

Keramičke pločice su ravni i razmjerno tanki građevinski proizvodi za čiju se izradu koristi smjesa prirodne gline i raznih dodataka. Završni gornji dio pločice dobiva se toplinskom obradom, odnosno pečenjem na visokim temperaturama. Keramičke pločice se preporučaju kod oblaganja zidova i podova, posebice u prostorijama gdje je velika mogućnost prodiranja vlage. Upravo zato pločice se najčešće koriste u kupaonama i kuhinjama, jer je keramika idealan materijal koji se lako održava, otporan je na kemikalije te ima dobru toplinsku stabilnost.

Nakon što ste odlučili u nekoj od vaših prostorija postaviti pločice, sljedeća vam je zadaća pronaći pločice koje najbolje odgovaraju vašem ukusu i potrebi. Iako postavljanje pločica često izgleda jednostavno, pazite da ne napravite štetu lošim postavljanjem. Ako niste previše vješti s rukama, najbolje je rješenje angažirati iskusnog i vještog keramičara.

Priprema

Prvo izračunajte površinu poda – množite dužinu i širinu! Prilikom nabave pločica na dobivenu kvadraturu uvijek dodajte najmanje 10% više pločica – pločice se režu te često ostaje otpad koji se ne može u potpunosti iskoristiti. Ako nemate potreban alat, tijekom nabave pločica kupite i osnovni alat koji vam je potreban za postavljanje. Osnovni alati su: metar, rukavice, gumeni čekić, libela (vaservaga), kutomjer, rezač za pločice, kliješta za trganje pločica, zupčasti gleter (gladilica) za pločice, bušilica, nastavak za bušilicu za miješanje ljepila (ili specijalizirani mješač). Kako bi postavljanje keramičkih pločica bilo idealno pobrinite se da na podu nemate izbočina ili drugih neravnina. Pod mora biti čist, bez tragova šljunka, kamenčića i sličnog otpada. Neravan pod možete izravnati s brzovezujućom masom za izravnavanje koja se brzo suši i koja je namijenjena baš za izravnavanje.

Nakon što ste pripremili podlogu, sljedeći je korak dobro izmjeriti prostoriju i odrediti centar odakle ćete početi postavljanje pločica. Mnogi pogriješe kod ovog koraka. Naime, počnu lijepiti pločice iz jednog kuta prostorije te na kraju shvate kako nisu dobro odmjerili sredinu. Želite li kombinirati nekoliko drukčijih pločica na podu (kao dodatni efekt), rasporedite ih kompozicijski kako vam se sviđa.

Početak rada

Nakon što ste dobro odmjerili sredinu od koje ćete početi i pripremili prostoriju za rad, možete krenuti s nanošenjem ljepila za pločice. Prilikom miješanja ljepila s vodom pazite da smjesa ne bude previše vodenasta ni previše suha. Ljepilo se nanosi na poleđinu pločice koju lijepite, specijalnim gleterom koji na krajevima izgleda poput češlja. Osim što vam takav gleter pomaže kod nanošenja ljepila, s njime možete i znatno uštedjeti na materijalu. Ne zaboravite stavljati križiće za razdvajanje pločica kako bi pločice bile na istom razmaku jedna od druge. Ljepilo nanosite ravnomjerno kako ne bi bilo praznina koje nakon nekog vremena mogu prouzročiti pucanje pločica. Kada lijepite pločice obavezno provjeravajte visinu pločica u odnosu jedne naspram druge. Može se dogoditi da vam neka od pločica strši prema gore, tada odstranite višak ljepila. No požurite kako se ljepilo ne bi stvrdnulo pošto ćete raditi s ljepilom koje se brzo suši.

Rezanje pločica

Vrlo je vjerojatno da ćete krajnje pločice morati rezati. Za rezanje upotrijebite ručni rezač pločica ili brusilicu. Izmjerite pažljivo mjesto gdje pločica treba doći. Nacrtajte liniju na pločici koja odgovara dimenzijama koje ste izmjerili. Postavite pločicu na tvrdu površinu. U zavisnosti kakav rezač pločica ili brusilicu imate, pomognite si ravnom drvenom daščicom kako bi linija bila ravna.

Fugiranje pločica

Kada ste gotovi s lijepljenjem pločica, sačekajte da se ljepilo stvrdne. Kada se ljepilo za pločice stvrdne možete početi sa fugiranjem. Minimalna širina fuge naznačena je na kartonskoj ambalaži pločica. Za fugiranje treba koristiti specijalne mase za fugiranje pojedinih tipova pločica i pridržavati se uputa proizvođača. Pločice se fugiraju dan-dva nakon njihova lijepljenja. Prije fugiranja potrebno je očistiti fugu od prašine i mase za lijepljenje. Fugu je potrebno u potpunosti ispuniti masom kako bi se spriječilo pucanje fuge i vlaženje pločica preko fuge. Za postizanje ujednačenih fuga, koriste se križići za tu namjenu. Višak smjese za fugiranje možete odstraniti s pločica dijagonalno, odnosno u koso od razmaka (fugi). Sačekajte da se smjesa za fugiranje osuši i dobije mat boju. Pločice očistite
mokrom spužvom držeći je ukoso. Spužva bi u svakom trenu trebala biti što čišća, iz tog razloga stalno ju čistite.

I na kraju nekoliko dodatnih savjeta:

 • Nakon postavljanja pločica potrebno je određeno vrijeme da se vezivo dobro
  stvrdne, stoga nemojte odmah nakon polaganja hodati po pločicama ili na njih
  stavljati težak namještaj bez zaštitnih dasaka.
 • Ako na upravo popločenoj površini morate obaviti električni ili vodovodni posao,
  površinu dobro zaštitite kako biste spriječili oštećenja (ogrebotine).
 • Za čišćenje popločene površine koristite odgovarajuće blage deterdžente.
  Izbjegavajte abrazivna sredstva za čišćenje.
 • Imajte na umu – ljepota i trajnost dobivene površine ovise o tome s koliko
  profesionalnosti i pažnje pristupate polaganju pločica kao i o njihovu kasnijem
  održavanju.

*Za savjete oko postavljanja pločica i za angažiranje profesionalaca s dugogodišnjem iskustvom u postavljanju keramike, obratite nam se na sljedeći kontakt obrazac.