Odlučili ste za adaptaciju kuće, stana ili samo neke prostorije u vašoj kući? Nakon što ste donijeli tu odluku, pitate se što sve adaptacija kuće podrazumijeva? Od kuda početi, koliko adaptacija kuće košta i koga angažirati da realizira vaš san?

Vjerojatno već imate neke ideje kako bi trebao izgleda Vaša adaptirana kuća, ali niste sigurni da je to baš to što vi želite. Niste sigurni da li se to što vi želite uopće može izvesti. Hoće li to uopće dobro izgledati, je li moguće iz vašeg prostora dobiti funkcionalniji stan? Ili možda još jednu neophodnu sobu ili prijeko potreban skladišni prostor? Bezbroj pitanja vam se vrti po glavi. Razmišljate i o svim pozitivnim i negativnim stranama svoje odluke. Adaptacija kuće nije mali korak, zato o svemu treba dobro razmisliti.

Potrebno je odlučiti koje će se prostorije i u kojoj mjeri preuređivati. Naravno to uvelike zavisi i od materijalnih sredstava s kojima raspolažete. Adaptacija kuće neminovno sa sobom donose stan ispunjen prašinom, bukom i majstorima. Radi toga je najbolje srediti sve odjednom ili što više toga odjedanput. Ujedno je to i jeftinija varijanta, jer građevinske tvrtke uglavnom daju popust na veće radove.

Što sve je potrebno napraviti?

Na samom početku se mora se odrediti budžet, odabrati stil unutarnjeg uređenja, kao i odabrati kvalitetnu tvrtku koja će svoj posao odraditi profesionalno i brzo. Ako želite da vaš stan bude uređen funkcionalno, ali i vizualno privlačno, a vi se ne osjećate dorasli tom zahtjevnom zadatku, poželjno je angažirati dizajnera koji će vam pomoći da na najbolji i najefikasniji način osmislite svoj novi životni prostor. Pošto ste već krenuli u tako skup i velik projekt ne želite napravite neke velike greške.

Oko profesionalca će brzo uvidjeti sve mogućnosti i nedostatke vašeg prostora. Izmjeriti ga, saslušati vaše ideje i želje i s vama razraditi cijelu ideju. Iduća faza je izrada idejnog rješenja koje će vam dati pravi uvid u cijelu situaciji. Moguće je izraditi više varijanti projekta. Svaka idejna varijanta ima svoje dobre i loše strane kao i kompromise. I što je najvažnije, svaka verzija sa sobom nosi drugačiji trošak adaptacije. Cilj je pronaći najbolju moguću varijantu. Kombinaciju želja, mogućnosti, izvedivosti i cijene.

Na temelju te konačne verzije tlocrta, krećemo u detaljniju i konkretniju fazu. To uključuje konkretni dogovor oko eventualnog rušenja i građenja koje je potrebno u prostoru, konkretni dogovor oko postavljanja i izvedbe svih novih podnih, zidnih i stropnih završnih obloga, shemu instalacija. Sve što se u vašem stanu ili kući mijenja, gradi, uklanja ili obnavlja je potrebno definirati kako bi majstori mogli izvesti radove upravo onako kako je to zamišljeno.

Kako si olakšati cijeli proces?

Velika pomoć kod tog završnog djela dizajna su i 3D vizualizacije koje služe kako bi klijent, majstor, a i sam dizajner dobio što bolji uvid u konačnu verziju cijelog projekta. To je ujedno i pogled u budućnost vašeg stana i njegov konačan izgled.

Nakon 3D faze, slijedi izrada troškovnika. Procjena troškova adaptacije je moguća tek u ovoj fazi. Procjene troškova su nemoguće prije ove faze pa ih radi toga i nije dobro pretpostavljati.

Nakon što smo odradili ovaj idejni dio započinje nova faza – sakupljanje ponuda od građevinskih tvrtki, odabir izvođača, nadzor i koordinacija radova te opremanje stana. Građevinski radovi tek sad mogu početi.

*Za savjete oko adaptacije objekata i za angažiranje profesionalaca s dugogodišnjem iskustvom u graditeljstvu, obratite nam se na sljedeći kontakt obrazac.