ADAPTACIJA KUĆE – OD KUDA POČETI?

Donijeli ste veliku odluku – adaptacija kuće. Prvo pitanje koje si trebate postaviti jest – odakle početi i koga angažirati da realizira vašu ideju? Naravno, zanima vas koliko će to koštati i koliko će adaptacija kuće trajati.

U glavi vam se vrti mnogo ideja kako bi mogla izgledati vaša adaptirana kuća, no niste sigurno može li se to sve uklopiti u vaš prostor. Pred vama je velika odluka, jer uredit ćete dom u kojem ćete boraviti mnogo vremena. Postavljate si pitanje hoće li ideja iz vaše glave dobro izgledati, hoće li prostor biti funkcionalan i kako se može izvući maksimum od trenutne situacije. Zato s odlukom ne treba brzati, već pomno promisliti sve pozitivne i negativne strane vaše odluke.

Potrebno je odlučiti koje će se i u kojoj mjeri prostorije preuređivati, sve u skladu s vašim budžetom. Preuređenje sa sobom donosi i neke negativne strane, kao što su buka, mnoštvo prašine i dugotrajna konzultiranja s majstorima. Međutim, sve to je mala žrtva za vaš san. Predlažemo da radove odradite odjednom kako cijeli proces ne biste prolazili nekoliko puta. Ujedno je to najjeftinija varijanta, pošto većina majstora daje popust na veće radove.

Mora se odrediti budžet, odabrati stil unutarnjeg uređenja, kao i odabrati pravog majstora ili tvrtku koji će svoj posao odraditi profesionalno i brzo. Ako želite da vaš stan bude uređen funkcionalno, ali i vizualno privlačno, a vi se ne osjećate dorasli tom zahtjevnom zadatku, poželjno je angažirati dizajnera interijera koji će vam pomoći da na najbolji i najefikasniji način osmislite svoj novi životni prostor. Pošto ste već krenuli u skup i velik projekt ne želite napravite neke amaterske greške. Oko profesionalca će brzo uvidjeti sve mogućnosti i eventualne nedostatke vašeg prostora. Izmjeriti ga, saslušati vaše ideje i želje i s vama razraditi cijeli ideju. Iduća faza je izrada idejnog projekta koji će vam dati pravi uvid u cijelu situaciji. Moguće je izraditi više varijanti projekta. Više varijanta idejnog projekta radi se kako biste uvidjeli koje su sve mogućnosti vašeg prostora. Samim time svaka verzija sa sobom nosi drugačiji trošak adaptacije. Cilj je pronaći najbolju moguću varijantu. Kombinaciju želja, mogućnosti, izvedivosti i cijene.

Na temelju konačne verzije idejnog projekta, kreće se u detaljniju i konkretniju fazu. To uključuje konkretni dogovor oko eventualnog rušenja i građenja koje je potrebno u prostoru, konkretni dogovor oko postavljanja i izvedbe svih novih podnih, zidnih i stropnih završnih obloga te shemu instalacija. Sve što se u vašem stanu ili kući mijenja, gradi, uklanja ili obnavlja je potrebno definirati kako bi majstori mogli izvesti radove upravo onako kako je to zamišljeno.

Velika pomoć kod tog završnog djela dizajna su i 3D vizualizacije koje služe kako bi klijent, majstor, a i sam dizajner dobio čim bolji uvid u konačnu verziju cijelog projekta, jer to je ujedno i pogleda u budućnost vašeg stana i njegov konačan izgled. Svakako preporučamo da angažirate dizajnere koji izrađuju 3D vizualizacije prostora, jer to je jedini način da se iz prostora izvuče maksimum.

Nakon 3D faze, slijedi izrada troškovnika. Procjena troškova adaptacije je moguća tek u ovoj fazi. Procjene troškova su nemoguće prije ove faze, pa ih zbog toga i nije dobro pretpostavljati.

Nakon što smo odradili ovaj idejni dio započinje nova faza – sakupljanje ponuda od građevinskih tvrtki, odabir izvođača, nadzor i koordinacija radova te opremanje stana.

*Za savjete oko adaptacije vašeg doma i za angažiranje profesionalaca s dugogodišnjem iskustvom u dizajniranju interijera i izvođenju radova obratite nam se na sljedeći kontakt obrazac.